A Martsa Műterem és Művészkert a Józsefváros "Csarnoknegyed"-nek nevezett körzetében, egy romantikus homlokzatú bérház belső udvarában található. A hajdani kőfaragóüzem műhelyeit a 20. század elejétől képzőművészek bérelték. Az 1950-es évektől Martsa István szobrász és családja élt itt, halála után felesége, M. Szűcs Ilona festő-és éremművész, helytörténész, Józsefváros Becsületkeresztjével kitüntetett városvédő dolgozott a műtermekben tovább, emellett ápolta a kertet és felkutatta a nagy elődök emlékeit.

2010 áprilisában bekövetkezett halála után örökösei az itt dolgozó fiatal képzőművészekkel együtt azon fáradoznak, hogy a Józsefváros e különleges, ódon hangulatú kertje megőrizze értékeit, szellemi és művészeti hagyatékát.

Ez a blog arra hivatott, hogy lépésről-lépésre tárja fel és tegye ismertté a Martsa Műterem és Művészkert kincseit, mely  a magyar kultúra értékeinek egy érdekes gyűjtőpontja lett.

A Martsa-család tagjai baráti kapcsolatot ápoltak ma már klasszikusnak számító irodalmi, művészeti személyiségekkel, levelezésük még feltáratlan, feldolgozatlan. Néprajzi, ipartörténeti érdekességek maradtak ránk, és a 20 századi képzőművészek, írók, költők számos alkotása, melyek nagy része személyes, baráti dedikációval bír.

A Művészkert előzetes bejelentkezés után látogatható, ám mindazt a szellemi kincset, melyet a fiókokban pihenő levelezések, tárgyak rejtenek, nem tudjuk egy-egy vendégség alkalmával bemutatni.

Ez a blog főleg az irodalom, képzőművészet és az e területelken alkotók élete iránt érdeklődők számára készül, kutatások, szakdolgozatok írói számára szeretne hiteles forrásként üzemelni. Hétről-hétre újabb és újabb részeket tervezünk feltárni, s rövid jegyzetekben közzé tenni a számunkra érdekes felfedezéseket, melyek a múltról árulkodnak és tanulságosak lehetnek a jelen és a jövő nemzedékei számára is. Emellett aktuális tanfolyamainkat, előadásainkat is ezen a fórumon hirdetjük majd meg, hiszen a Martsa Műterem élő műhely, ahol a régi mesterek alkotásai mellett újak létrehozására is lehetőség van. Alkotóink legújabb munkáiról, terveiről is beszámolunk a blogon.

Jó olvasást kívánunk!

A Martsa-örökösök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: ipros  2010.09.17. 18:16 Szólj hozzá!

Címkék: művészkert martsa műterem

A bejegyzés trackback címe:

https://martsamuterem.blog.hu/api/trackback/id/tr732303853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása