Bottyán János generális, Rákóczi seregeinek fővezére Esztergomban élt, háza ma az Önkormányzat hivatali épülete. Alakját több művész megformázta, élete példaértékű a ma embere számára is. Martsa István szobrász (1912-1978), aki Esztergomban töltötte ifjúkorát, szintén nagy tisztelője volt a híres, csatát sosem vesztett generálisnak. Maga is katonaviselt ember lévén érdekelte az idős vezér alakja, több portrét, érmet, lovas kisplasztikát készített róla. Esztergom városa 1970-ben bízta meg a vezér lovas szobrának megmintázásával, melyet Bottyán apánk háza előtt, a Széchenyi téren állítottak fel 1977-ben. Pár évvel ezelőtt a teret újrarendezték, s a burkolat cseréje miatt a szobrot ideiglenesen eltávolították. Az új tervekben azonban nem szerepelt sem a visszahelyezése, sem egy új, méltó, az örökösökkel és a Képzőművészeti Lektorátussal egyeztetett pozíció kijelölése. Azóta a lovas szobor az Önkormányzat udvarán – a biztonság kedvéért jól kipányvázva - parkol az autók között.

Bottyán az udvaron.jpg

Martsa István lebontott Bottyán János lovasszobra az esztergomi Önkormányzat épületének udvarán

 Bottyán tisztelői, valamint az alkotó régi barátai, örökösei szót emeltek e méltatlan állapot ellen, s tervek készültek a szobor újra felállítására. Számos lehetőség kínálkozott, ám az új térelemek nem tették már lehetővé, hogy a szobor az eredeti helyére visszakerülhessen.Kiváló alternatív megoldásnak tűnt a posta előtti térrész, mely jó benapozottságával, a Bottyán házhoz való közelségével ideális pozíció lehetett volna a mű számára. Azonban ide egy másik alkotó –ugyan megbízás nélkül- egy Géza fejedelem szobrot álmodott, s a területre egy kerek posztamenst, köré kőkorongokat építtetett.

Meg kell itt jegyezni, hogy történészek által bizonyított tény, miszerint Géza fejedelem az esztergomi várban élt és uralkodott, s abban az időben a polgárváros még nem is létezett. Ezért Géza szoborcsoportja sem történetileg, sem koncepciójában nem tartozik a város főteréhez.

 A Magyar Képző– és Iparművészeti Lektorátus többször kifejezett javaslata az, hogy a Széchenyi tér szabaduljon ki végre a szobrok, jelképek és bódék káoszából, engedje a Szentháromság szobrot érvényesülni, s a többi alkotás kerüljön alkalmasabb pozícióba. Nem támogatja újabb és újabb szobrok, térplasztikák elhelyezését Esztergom főterén. Ez vonatkozik Babits újra öntettett mellszobrára is, melynek például a Babits Általános Iskola környéke lehetne alkalmas hely – kevésbé frekventált városrészekben ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy ismét fémgyűjtők martalékává válik. A főtéren a névadó Széchenyinek szobrot állítani sem feltétlenül szükséges, vagy ha igen, a többi alkotás vizuális körzetétől távol. Így Géza fejedelem többalakos szoborcsoportja sem támogatott elképzelés a Széchenyi tér viszonylatában.

 A Lektorátus, a helyi civil szervezetek, az Esztergomba látogatók többször kifejezett véleménye, hogy a Széchenyi tér vissza kellene, hogy kapja eredeti, a városra oly jellemző harmonikus, barokk arculatát.

Zsűri.jpg

Lektorátusi zsűri és bejárás 2012-ben. Háttérben a Széchenyi tér kettős kereszttel, Szentháromság szoborral, Babits szoborral és vásárosbódékkal.

 E koncepció jegyében  a Bottyán szobrot sem a téren, hanem a Bottyán János utca és a Széchenyi tér találkozásánál, az árkádsor folytatásának vonalába képzeljük, mely mind a művész jogutódai, mind a Lektorátus szakértői, valamint a Városi Tervtanács építészei tetszését is elnyerte.  De, hogy a Bottyán utca felől érkezők ne a tekintélyes ló-popót nézzék utcahosszt, egy kissé elforgatva, a tér közepe felé irányozva állítanánk be a szobor tengelyét. Bottyán János lovas szobra így hajdani háza mellett, a róla elnevezett utca végén állva része, de mégsem része a Széchenyi térnek. A forgalmat nem akadályozza, megemlékezésekre, tiszteletadásra, koszorúzásra is alkalmas, és talán az esztergomiak is örömmel pihennek majd meg a környezetében elhelyezett padokon.

Makett 2.jpg

Makett a szobor lehetséges új pozícióival (a Bottyán János utca Széchenyi tér felőli vége)

Készítette Mújdricza Ferenc építész

Mivel Esztergom egyelőre korábban felhalmozott adósságainak törlesztésével bajlódik, az újra felállítás költségét közadakozásból kívánjuk előteremteni. Szerencsére a Bottyán szobor és talapzata viszonylag jó állapotban van – csupán néhány kisebb kőelem sérült meg. A felállítására kiszemelt terület burkolatának megbontása sem túl költséges és a szobor átszállítása sem tesz majd ki várhatóan túl nagy összeget, hiszen, talán ha 50 métert kell megtenni az önkormányzat udvarától a tervezett új helyig. Reméljük, sikerül a szükséges pár 100 ezer forintnyi összeget adakozásokból összegyűjteni, s a Bottyán szobor ügyét végre megnyugtatóan rendezni. Mindehhez természetesen az Önkormányzat Képviselő Testületének beleegyezésére is szükség lesz.

 A szoborrendezés kapcsán, az Önkormányzat udvarára száműzött, s a bokrok által lassan teljesen benőtt Julianus szobor - a nemrég elhunyt Hadik Gyula szobrász alkotása - is méltóbb helyre kerülhetne.  

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: ipros  2013.03.16. 21:39 Szólj hozzá!

Címkék: Esztergom Martsa István Széchenyi tér Bottyán János lovasszobor Bottyán János utca

A bejegyzés trackback címe:

https://martsamuterem.blog.hu/api/trackback/id/tr295138639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.