Tavaly (2012-ben) a Józsefvárosi Galériában előadás-sorozatot tartottam "Eltűnő mesterségek" címen a kerület kézműves mestereiről, akik még utolsó mohikánként küzdenek a magyar iparosság becsületéért. Az előadásokhoz kisfilmeket is készítettem, ezekből mutatom be most Juhász Laci bácsit, a cipészmestert, aki a József körút átjáróházában kalapálja a cipőtalpakat.

Következő filmecském a Kun utcában dolgozó rugókészítő mesterről szól. Ő csak pár mozzanatot mutat be a mesterségből, mert nemigen fűlött a foga a filmezéshez.A film végén olyan különleges, igazi szakmai bravúrt igénylő rugókat láthattok, amilyenekért még külföldről is elzarándokolnak Fedor Gábor mesterhez.

Harmadik filmem Balla József kovácsmestert mutatja be, aki a Múzeumkert mellett, egy alagsori műhelyben üti a vasat, amíg még meleg...

Itt a blogban utolsóként (bár van még filmem a kerületi szűcsről, a fröccsöntőről, az üvegezőről, képkeretezőről, és kárpitosról is) a Corvin közben működő kristálycsiszoló mestert és segédjét mutatom be, akik szintén egy eltűnőben levő szakma utolsó képviselői (legalábbis itt a kerületben).

Szerző: ipros  2013.01.04. 21:49 Szólj hozzá!

Címkék: cipész suszter kovácsmester Martsa Piroska Martsa Műterem és Művészkert Balla József Fedor Gábor rugókészítő Tatár Péter kristálycsiszoló Juhász László cipészmester Kőszegi Levente kristálycsiszoló

A bejegyzés trackback címe:

https://martsamuterem.blog.hu/api/trackback/id/tr184998763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása